Wędzona zupa warzywna

Oj dawno nic nie wrzucałam... Aby to nadrobić, ugotowałam zupę w największym garnku, jaki posiadam ;) 

Składniki

  • 2 olbrzymie cebule
  • kiełbasa chorizo (280 g)
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 gruby por
  • 1 wielka marchew
  • 1 wielka pietruszka
  • seler naciowy (około 400 g)
  • 2 kolorowe papryki
  • 2-4 puszki białej fasoli konserwowej
  • 1/2 butelki keczupu
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 2 łyżki stołowe papryki wędzonej
  • odrobina oleju

Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, a chorizo na cienkie plasterki. Podsmażamy cebulę z kiełbasą w dużym woku na odrobinie oleju i w międzyczasie obieramy pieczarki i kroimy je w kawałki ulubionej wielkości. Po dorzuceniu pieczarek do woka stopniowo kroimy pozostałe warzywa i na bieżąco dorzucamy do woka (oprócz fasoli!!!). Po wrzuceniu ostatniego warzywa dusimy wszystko przez pół godziny. Po tym czasie przekładamy zawartość woka do wielkiego gara, dodajemy odsączoną fasolę z puszek oraz drobno posiupaną kostkę rosołową i zalewamy trzema litrami wody.

Doprowadzamy zupę do wrzenia i dodajemy pół butelki keczupu oraz co najmniej dwie kopiaste łyżki stołowe wędzonej papryki. Można dodać ciut ciut soli, ale ta zupa powinna być raczej słodkawa. Gotujemy jeszcze przez 10 minut po dodaniu przypraw.