Zupa tajska

Kilka tygodni temu jadłam podobną zupę podczas baletów z koleżanką i bardzo zapragnęłam odtworzyć ten smak w domu :)

Składniki

  • około 300 g piersi kurczaka
  • 1 cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone cebule, nie za duże
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek pora
  • około 200 ml mleczka kokosowego
  • około 750 ml bulionu warzywnego z kostki rosołowej
  • 2 mocno czubate łyżeczki żółtego curry ze słoiczka (jeżeli nie mamy, to dajemy: 2 kopiaste łyżki curry, 2 kopiaste łyżki trawy cytrynowej i 1 łyżeczkę imbiru)
  • ciut ciut oleju

Pierś kroimy drobno i podsmażamy na oleju. Warzywa kroimy w drobne plasterki i podsmażamy, a potem dusimy na oleju, ale na osobnej patelni. 

Gdy kurczak i warzywa wyglądają na niesurowe, przesypujemy wszystko do garnka, zalewamy bulionem, doprawiamy mleczkiem kokosowym i curry i gotujemy na wolnym ogniu aż do wrzenia. Gotowe!