Sernik waniliowy

Małżonek opracował po latach przepis na idealny sernik :)

Składniki

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 7 jaj
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g cukru
  • 1 kg tłustego twarogu
  • cukier waniliowy
  • aromat waniliowy
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g białej czekolady
  • mały gęsty jogurt naturalny
  • masło i bułka tarta do oporządzenia tortownicy




Najpierw robimy ciasto. Do miski wkładamy mąkę, cukier puder, masło, proszek do pieczenia i 2 łyżki jogurtu. Wbijamy 3 żółtka - białka odkładamy na bok. Zagniatamy jednolitą kulę, oddzielamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Resztą ciasta wylepiamy dużą tortownicę uprzednio namaśloną i poprószoną bułką tartą.

Robimy masę serową. Do miski wrzucamy twaróg, cukier zwykły i waniliowy, proszek budyniowy i kilka kropel aromatu waniliowego. Wbijamy 4 żółtka - białka dokładamy do białek zachowanych z ciasta. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką jogurtu. Białka ubijamy na sztywną pianę, czekoladę wlewamy do twarogu i miksujemy masę (trzepakami do ubijania) ok. 7 minut. Na koniec dodajemy ubitą pianę i mieszamy łyżką.

Masę serową wlewamy do blaszki z ciastem. Wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i ścieramy na tarce na dużych oczkach na wierzch masy serowej. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez 70 minut, na dolnej grzałce i środkowym ruszcie. Blaszkę warto owinąć papierem do pieczenia żeby zapobiec wyciekaniu tłuszczu przez szczeliny tortownicy. Studzimy w uchylonym piekarniku.