Babka makowa

Małżonek znowu w akcji :) Dorwał się do wielkiej księgi ciast, którą dostaliśmy na rocznicę ślubu i skompilował ten oto przepis z pięciu innych przepisów na babkę makową.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • kostka masła (200 g)
  • śmietanka 12% (330 g - wysoki kubeczek)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • aromat migdałowy - kropelka lub dwie
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 200 g maku mielonego
  • 3/4 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Masło rozdrabniamy nożem i ubijamy razem z żółtkami, śmietanką, aromatem i cukrem. Przełączamy robota na mieszadła i dodajemy: budyń, proszek do pieczenia, mak i przesianą mąkę. Na końcu dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką. Blaszkę namaślamy, prószymy bułką tartą i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę.