Azjatycka zupa grzybowa

To miała być węgierska zupa grzybowa, ale odkryłam, że mam już taki przepis i kompletnie go nie pamiętam! Pewnie smakowało przeciętnie ;)


Składniki

  • 1 cebula
  • 250 g brązowych pieczarek
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 natka pietruszki
  • 0.5 l bulionu (dałam drobiowy)
  • 0.25 l zabielacza kokosowego (dałam Alpro z Biedronki)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka trawy cytrynowej
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki mąki
  • 100 g masła

Cebulę tniemy w cienkie ćwierćplasterki, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w równie cienkie plastry. Dusimy cebulę z pieczarkami na maśle, solimy. 

Grzyby leśne tniemy nożyczkami na małe cząstki i zalewamy gorącym bulionem drobiowym. Gdy pieczarki z cebulą już się podduszą, dodajemy je do garnka z bulionem i grzybami leśnymi. Dodajemy drobno posiekaną natkę.

W zabielaczu kokosowym rozbełtujemy dwie łyżki mąki oraz przyprawy. Przelewamy tę miksturę do garnka i gotujemy przez kilkanaście minut, mieszając często. Gotowe :)