Makaronowe danie Marianny

Przepis powstał na bazie sałatki makaronowej przyniesionej raz przez moją koleżankę :) Ja to wolę jeść na ciepło na obiad. 


Składniki na trzy porcje

  • 1 sporawy brokuł
  • 150 g pomidorów suszonych wraz z zalewą
  • kilkanaście oliwek (już bez zalewy!!!)
  • 150 g fety
  • mała garść nasion słonecznika
  • makaron (dałam z soczewicy) w ilości, jaką uznamy za sycącą
Brokuła tniemy w małe różyczki i gotujemy je we wrzątku przez 7 minut. Przekładamy różyczki do miski. Pomidory tniemy na paseczki, a najlepiej już je kupić pocięte. Razem z zalewą ze słoika dodajemy je do brokuła. Dodajemy pokrojone w paseczki oliwki oraz pokrojoną drobno fetę. Posypujemy nasionami słonecznika i mieszamy porządnie. Taka sałatka wystarczy na 3 obiady.

Na jeden obiad gotujemy 2 garści makaronu z soczewicy, po czym mieszamy z 1/3 porcji przygotowanej sałatki. Smacznego!