Jest to wariacja na temat zup wołowych znalezionych w amerykańskich internetach :)
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula
- biały kawałek pora
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 2 łyżki suszonej natki (lub dać prawdziwą)
- 2 łyżki przyprawy "grecki streetfood" lub jakiejkolwiek mieszanki zawierającej kmin rzymski
- 0.75 l bulionu wołowego
- 3 łyżki śmietany
- sól do smaku
- odrobina oleju
Wołowinę podsmażamy na oleju wraz z cebulą i posiekanym porem. W międzyczasie obieramy i plasterkujemy pozostałe warzywa. Gdy wołowina straci surowy wygląd, przekładamy ją do garnka. Dodajemy warzywa, pulpę pomidorową, przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.