Zupa pomidorowa z wołowiną

Jest to wariacja na temat zup wołowych znalezionych w amerykańskich internetach :)


Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula
  • biały kawałek pora
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • kawałek selera
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 2 łyżki suszonej natki (lub dać prawdziwą)
  • 2 łyżki przyprawy "grecki streetfood" lub jakiejkolwiek mieszanki zawierającej kmin rzymski
  • 0.75 l bulionu wołowego
  • 3 łyżki śmietany 
  • sól do smaku
  • odrobina oleju

Wołowinę podsmażamy na oleju wraz z cebulą i posiekanym porem. W międzyczasie obieramy i plasterkujemy pozostałe warzywa. Gdy wołowina straci surowy wygląd, przekładamy ją do garnka. Dodajemy warzywa, pulpę pomidorową, przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy.