Nasza koleżanka podesłała nam taki przepis na przepyszną bułę z kawałkami do odrywania :) Piecze się to to w dużej tortownicy o średnicy 26 cm.
Składniki na masło z ziołami
- 60 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub większa ilość świeżej natki)
- 0.5 łyżeczki suszonej bazylii (lub większa ilość świeżej bazylii)
- 0.5 łyżeczki soli
Składniki na ciasto
- 60 dag mąki pszennej
- 300 ml letniej wody
- 40 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczki soli
- 50 g oleju
Dodatkowo
- 1 łyżka kminku do posypania na wierzch
- masło do natłuszczenia tortownicy
- bułka tarta do oprószenia tortownicy
Zaczynamy od masła z ziołami. Cebulę i czosnek siekamy drobno robotem kuchennym i możemy od razu dodać tam masło i przyprawy. Składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy robotem kuchennym, a dokładniej mieszadłami typu "świderki".
Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy je na płaski prostokąt. Smarujemy ów prostokąt masłem z ziołami i łatwiej będzie to zrobić ręką, niż łyżką. Tak posmarowany prostokąt tniemy na pasy o szerokości ok. 5 cm i układamy jeden na drugim.
Potem stosik z pasów tniemy na mniejsze kawałki i układamy w namaślonej tortownicy w jakieś fikuśne wzorki. Można też dłuższe pasy poskładać w harmonijki i tak umieścić w tortownicy.
Będąc już w tortownicy ciasto może poodpoczywać z 10 minut i można je wtedy posypać kminkiem. A potem ładujemy je do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 200 stopniach na środkowym ruszcie na dolnej grzałce.