Czosnkowy skubaniec wg przepisu Moniki

Nasza koleżanka podesłała nam taki przepis na przepyszną bułę z kawałkami do odrywania :) Piecze się to to w dużej tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki na masło z ziołami

  • 60 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (lub większa ilość świeżej natki)
  • 0.5 łyżeczki suszonej bazylii (lub większa ilość świeżej bazylii)
  • 0.5 łyżeczki soli

Składniki na ciasto

  • 60 dag mąki pszennej
  • 300 ml letniej wody
  • 40 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 50 g oleju

Dodatkowo

  • 1 łyżka kminku do posypania na wierzch
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • bułka tarta do oprószenia tortownicy

Zaczynamy od masła z ziołami. Cebulę i czosnek siekamy drobno robotem kuchennym i możemy od razu dodać tam masło i przyprawy. Składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy robotem kuchennym, a dokładniej mieszadłami typu "świderki".

 

Przekładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wałkujemy je na płaski prostokąt. Smarujemy ów prostokąt masłem z ziołami i łatwiej będzie to zrobić ręką, niż łyżką. Tak posmarowany prostokąt tniemy na pasy o szerokości ok. 5 cm i układamy jeden na drugim. 


Potem stosik z pasów tniemy na mniejsze kawałki i układamy w namaślonej tortownicy w jakieś fikuśne wzorki. Można też dłuższe pasy poskładać w harmonijki i tak umieścić w tortownicy. 


Będąc już w tortownicy ciasto może poodpoczywać z 10 minut i można je wtedy posypać kminkiem. A potem ładujemy je do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 200 stopniach na środkowym ruszcie na dolnej grzałce.