Babka jogurtowo-cytrynowa

Małżonek zerknął do grubej księgi ciast, którą otrzymaliśmy z okazji ślubu i skompilował przepis na idealne ciasto cytrynowe :)

Składniki

  • 200 g gęstego kremowego jogurtu
  • 100 g kostki masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki otartej skórki cytryny
  • 2 krople aromatu cytrynowego
  • 40 g budyniu cytrynowego lub śmietankowego (1 torebka)

na polewę

  • 4-5 łyżek śmietanki 30%
  • 100 g białej czekolady

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wrzucamy jogurt, żółtka, cukier puder i ubijamy aż się spieni. Dodajemy rozdrobnione miękkie masło, budyń, proszek do pieczenia i aromaty cytrynowe i ubijamy dalej aż masło przestanie być widoczne. 


Na końcu przestawiamy robota na mieszadła, dodajemy pianę z białek, przesianą mąkę i mieszamy na najwolniejszych obrotach. 


Jak tylko składniki się połączą, przestajemy mieszać żeby ciasto nie zbiło się w twardą kulę. Przekładamy ciasto do foremki natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach na dolnej grzałce.


Gdy ciasto już ostygnie, robimy polewę: w małym rondelku podgrzewamy lekko śmietankę z połamaną białą czekoladą aż do rozpuszczenia i polewamy nią ciasto.