Małżonek zerknął do grubej księgi ciast, którą otrzymaliśmy z okazji ślubu i skompilował przepis na idealne ciasto cytrynowe :)
Składniki
na polewę
|
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wrzucamy jogurt, żółtka, cukier puder i ubijamy aż się spieni. Dodajemy rozdrobnione miękkie masło, budyń, proszek do pieczenia i aromaty cytrynowe i ubijamy dalej aż masło przestanie być widoczne.
Na końcu przestawiamy robota na mieszadła, dodajemy pianę z białek, przesianą mąkę i mieszamy na najwolniejszych obrotach.
Jak tylko składniki się połączą, przestajemy mieszać żeby ciasto nie zbiło się w twardą kulę. Przekładamy ciasto do foremki natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą i pieczemy przez 50 minut w 180 stopniach na dolnej grzałce.
Gdy ciasto już ostygnie, robimy polewę: w małym rondelku podgrzewamy lekko śmietankę z połamaną białą czekoladą aż do rozpuszczenia i polewamy nią ciasto.