Zupa minestrone... z prodiża

Wraz z nowym prodiżem przyszła książka z przepisami... po czesku. Zamierzam je testować przez cały rok. Ja nie zrobię pieczonej zupy? Potrzymajcie mi miód pitny ;)


Składniki

  • 200 g fasoli jaś
  • 1 brokuł
  • 1 por (biała część)
  • 1 marchew
  • 1 duża cebula
  • 1 cukinia
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 6 liści kapusty (dałam pekińską)
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem - całe opakowanie przyprawy Kamis
  • odrobina oleju
  • 3 szklanki bulionu z kostki rosołowej
Fasolę zalewamy wrzątkiem na dobę przed pieczeniem zupy, na drugi dzień gotujemy ją przez 40 minut. W tym czasie warzywa kroimy i podsmażamy na oleju przez kilkanaście minut. Umieszczamy w prodiżu podsmażone warzywa, dodajemy ugotowaną odsączoną fasolę oraz pulpę pomidorową z bulionem.  Mieszamy porządnie. Pieczemy przez 40 minut, resztę przelewamy do garnka na kolejne dni.