wtorek, 29 lipca 2014

Zapiekane ziemniaczki z piekarnika

Od dzieciństwa nienawidzę gotowanych ziemniaków. Gdy byłam mała, ziemniaki były podawane do prawie każdego posiłku i jakoś nigdy nie mogłam zrozumieć, co dorośli widzą w tej ohydnej papce o smaku mokrego papieru i zapachu krochmalu. Dlatego za punkt honoru przyjełam przyrządzanie ziemniaków na każdy możliwy sposób, z wyjątkiem gotowania.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy kebab-gyros
  • kilka chlupków oleju

Ziemniaki należy obrać, umyć i pokroić w ósemkę, a te większe nawet w szesnastkę. Na blachę wylać tyle oleju, by całe dno było pokryte cienką warstwą. Ułożyć ziemniaki tak, by każdy kawałek ziemniaka stykał się z blachą swoją największą powierzchnią (podczas pieczenia wytworzy się tam chrupiąca skórka).
Porządnie posypać ziemniaki przyprawą gyrosową - można nasypać przyprawę na drobne sitko i przesuwać sitko nad ziemniakami stukając w nie łyżką. Wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze 200 stopni. Będą naprawdę smakuśne z sosem koperkowo-czosnkowym i z surówką :)