Ten przepis dostałam od cioci mojego Męża. Sałatkę bardzo szybko się przygotowuje - wystarczy, że przegryzie się przez godzinę w lodówce. Można ją podawać warstwowo lub też wymieszać składniki przed podaniem.
Składniki
|
Najpierw z piersi kurczaka, oleju i przyprawy gyrosowej należy zrobić kurczaka gyrosowego: umyć, posiekać drobno piersi kurczaka i wrzucić je do małej miski. Dodać chlupek oleju i łyżkę stołową przyprawy gyrosowej, wymieszać porządnie. Zwykle odstawiłabym teraz kurczaka do lodówki, aby się przegryzł, ale sałatka będzie smaczna i bez tego przegryzienia. Można od razu wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażyć go tak długo, aż będzie suchy. W międzyczasie możemy umyć i poszatkować kapustę pekińską.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i połową łyżeczki czosnku granulowanego w osobnej miseczce. Następnie siekamy w kostkę ogórki, mieszamy z usmażoną piersią oraz z odsączoną i opłukaną kukurydzą i mieszamy w dużej misce. Na to kładziemy warstwę jogurtu z majonezem, a na samą górę kapustę pekińską.
Sałatka będzie przegryziona już po godzinie. Nie trzeba jej dodatkowo solić ani pieprzyć.
Jogurt naturalny mieszamy z majonezem i połową łyżeczki czosnku granulowanego w osobnej miseczce. Następnie siekamy w kostkę ogórki, mieszamy z usmażoną piersią oraz z odsączoną i opłukaną kukurydzą i mieszamy w dużej misce. Na to kładziemy warstwę jogurtu z majonezem, a na samą górę kapustę pekińską.
Sałatka będzie przegryziona już po godzinie. Nie trzeba jej dodatkowo solić ani pieprzyć.