sobota, 2 sierpnia 2014

Kurczak gyrosowy

Jest to wspaniały dodatek do wielu zestawów obiadowych, np pizzy, kebabu w tortilli, czy zwykłej sałatki na kolację. Można go też podawać po prostu ot tak, do frytek lub ziemniaczków z piekarnika - ale to byłoby zbyt nudne :)

Składniki
  • 2 piersi kurczaka
  • chlupek zwykłego oleju
  • 1 łyżka stołowa przyprawy kebab-gyros
Na kilka godzin przed planowanym obiadem przygotowujemy kurczaka gyrosowego: umyć, posiekać drobno piersi kurczaka i wrzucić je do małej miski. Dodać chlupek oleju i łyżkę stołową przyprawy gyrosowej. Wymieszać porządnie. Umieścić miskę w lodówce, żeby kurczak się przegryzł. Jeżeli zapomnimy przygotować kurczaka i zrobimy go na ostatnią chwilę, to można wówczas dać trochę więcej przyprawy gyrosowej. 


Po upływie tych kilku godzin należy wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażyć go tak długo, aż będzie suchy. W zasadzie, będzie o wiele smaczniejszy, gdy go prawie przypalimy ;) Gotowy kurczak gyrosowy jest bardzo wielofunkcyjny, co widać na załączonych obrazkach: