Jest to wspaniały dodatek do wielu zestawów obiadowych, np pizzy, kebabu w tortilli, czy zwykłej sałatki na kolację. Można go też podawać po prostu ot tak, do frytek lub ziemniaczków z piekarnika - ale to byłoby zbyt nudne :)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- chlupek zwykłego oleju
- 1 łyżka stołowa przyprawy kebab-gyros
Na kilka godzin przed planowanym obiadem przygotowujemy kurczaka
gyrosowego: umyć, posiekać drobno piersi kurczaka i wrzucić je do małej
miski. Dodać chlupek oleju i łyżkę stołową przyprawy gyrosowej.
Wymieszać porządnie. Umieścić miskę w lodówce, żeby kurczak się
przegryzł. Jeżeli zapomnimy przygotować kurczaka i zrobimy go na
ostatnią chwilę, to można wówczas dać trochę więcej przyprawy gyrosowej.
|
Po upływie tych kilku godzin należy wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażyć go tak długo, aż
będzie suchy. W zasadzie, będzie o wiele smaczniejszy, gdy go prawie
przypalimy ;) Gotowy kurczak gyrosowy jest bardzo wielofunkcyjny, co widać na załączonych obrazkach: