Jest to przesmaczny, tani, szybki i przy okazji wegański dodatek to obiadu. Podane składniki wystarczają na nakarmienie dwóch osób przez dwa dni.
Składniki
|
Grzyby suszone siekamy na drobne kawałki, można je też zmielić w blenderze. Cebulę kroimy bardzo drobno i szklimy na oleju w garnku teflonowym. Robimy bulion: zalewamy rozdrobnioną kostkę rosołową i posiekane grzyby litrem wrzątku, mieszamy porządnie i odstawiamy na chwilę, żeby się "przegryzło". Możemy od razu dodać posiekaną natkę lub koperek.
Do zeszklonej cebuli dodajemy 300 g kaszy gryczanej (to tyle, ile mieści się w trzech chochlach przeciętnego rozmiaru) i wlewamy połowę bulionu. Gdy kasza "wypije" bulion, dolewamy pozostałą połowę. Mieszając od czasu do czasu czekamy, aż kasza wypije cały bulion - wtedy będzie już gotowa :)
Kaszotto może być samodzielną potrawą, ale pasuje też do wszelkich mięs, np. do schabu duszonego w piwie i cebuli:
Do zeszklonej cebuli dodajemy 300 g kaszy gryczanej (to tyle, ile mieści się w trzech chochlach przeciętnego rozmiaru) i wlewamy połowę bulionu. Gdy kasza "wypije" bulion, dolewamy pozostałą połowę. Mieszając od czasu do czasu czekamy, aż kasza wypije cały bulion - wtedy będzie już gotowa :)
Kaszotto może być samodzielną potrawą, ale pasuje też do wszelkich mięs, np. do schabu duszonego w piwie i cebuli: