wtorek, 30 września 2014

Schab duszony w piwie i cebuli

Ten przepis podejrzałam na blogu Kuchenne Wzloty i Upadki Młodej Mężatki. Wyszło nawet smaczne, choć przyzwyczajenie się do chmielowego posmaku mięsa zajmie mi trochę czasu ;) Następnym razem na pewno dodam mniej piwa. Potrawa jest bardzo łatwa - nie trzeba nad nią stać ani jej doglądać w jakiś specjalny sposób.
Składniki
  • 5 plastrów schabu
  • 3 duże cebule
  • 0.4 l piwa
  • kilka suszonych grzybów
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia

Plastry schabu myjemy, suszymy, posypujemy przyprawami z obu stron i obsmażamy (ale bez rozbijania!) z obu stron na oleju do lekkiego zrumienienia, czyli około 4 minuty z każdej strony.

Zdejmujemy plastry schabu z patelni. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w ćwierćpiórka, oprószamy ją solą i pieprzem. Suszone grzyby kroimy bardzo drobno lub wręcz mielimy w blenderze.

Przekładamy cebulę ze schabem do garnka: warstwa cebuli, schab, suszone grzyby, warstwa cebuli. Na patelni, na której smażyliśmy schab i cebulę, rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy około 0.4 litra piwa - pozostałe 0.1 litra z puszki możemy potem wypić do obiadu :) Gdy piwo lekko się zagrzeje, przelewamy je do garnka z mięsem.

Gotujemy całość pd przykryciem na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając. Można jeszcze doprawić potrawę do smaku. Schab najlepiej smakuje z kaszottem gryczanym i kiszonym ogórkiem:

Gdy już zjemy cały schab, okaże się, że zostało od cholery sosu cebulowo-piwnego. Co można z nim zrobić? Warto go na drugi dzień zagotować, dodać chochlę surowej kaszy pęczak i udusić ją do postaci kaszotta :) Idealny posiłek dla każdego mężczyzny - żarcie i piwsko w jednym!