czwartek, 6 listopada 2014

Muffiny jabłkowe

Jest to po prostu wersja Apfelkucha w formie muffinów. Składniki wystarczają na przygotowanie około 9-10 przepysznych babeczek. Jeżeli dysponujecie foremką z wgłębieniami na 12 muffinów, pomnóżcie ilość składników razy 4/3 - powodzenia z mnożeniem jajek :D

Składniki
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • spory chlupek mleka
  • 1/2 jabłka
  • kilka szczypt pokruszonych orzechów włoskich
  • łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu do posypania

Z jajek, cukru (zwykłego i waniliowego), masła, mleka, mąki i proszku robimy ciasto - można robotem kuchennym - i nakładamy łyżeczką do natłuszczonych foremek muffinowych, mniej więcej do połowy ich wysokości.

Jabłko obieramy ze skórki, jedną połowę jabłka kroimy w kostkę a drugą połowę zjadamy lub oddajemy Małżonkowi. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem na drobne kawałki. Kosteczki jabłka wtykamy głęboko w ciasto (jeżeli wetkniemy je zbyt płytko, to mogą wypłynąć na zewnątrz, a nawet odpaść). Tak przygotowane babeczki posypujemy orzechami, cynamonem i cukrem - w tej kolejności.

Muffiny zapiekamy w 170 stopniach w piekarniku na środkowym ruszcie przez 30 minut. Po upływie tego czasu można dźgnąć jednego muffina wykałaczką - jeżeli nie ma na niej ciasta, to są już gotowe. W przeciwnym razie należy piec je jeszcze przez kilka minut i powtórzyć wykałaczkowy test.

Po wyjęciu z piekarnika foremki powinny przestygnąć przez kilka minut zanim wyjmiemy z nich muffiny.