Jest to po prostu wersja Apfelkucha w formie muffinów. Składniki wystarczają na przygotowanie około 9-10 przepysznych babeczek. Jeżeli dysponujecie foremką z wgłębieniami na 12 muffinów, pomnóżcie ilość składników razy 4/3 - powodzenia z mnożeniem jajek :D
Składniki
|
Z jajek, cukru (zwykłego i waniliowego), masła, mleka, mąki i proszku robimy ciasto - można robotem kuchennym - i nakładamy łyżeczką do natłuszczonych foremek muffinowych, mniej więcej do połowy ich wysokości.
Jabłko obieramy ze skórki, jedną połowę jabłka kroimy w kostkę a drugą połowę zjadamy lub oddajemy Małżonkowi. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem na drobne kawałki. Kosteczki jabłka wtykamy głęboko w ciasto (jeżeli wetkniemy je zbyt płytko, to mogą wypłynąć na zewnątrz, a nawet odpaść). Tak przygotowane babeczki posypujemy orzechami, cynamonem i cukrem - w tej kolejności.
Muffiny zapiekamy w 170 stopniach w piekarniku na środkowym ruszcie przez 30 minut. Po upływie tego czasu można dźgnąć jednego muffina wykałaczką - jeżeli nie ma na niej ciasta, to są już gotowe. W przeciwnym razie należy piec je jeszcze przez kilka minut i powtórzyć wykałaczkowy test.
Po wyjęciu z piekarnika foremki powinny przestygnąć przez kilka minut zanim wyjmiemy z nich muffiny.
Jabłko obieramy ze skórki, jedną połowę jabłka kroimy w kostkę a drugą połowę zjadamy lub oddajemy Małżonkowi. Orzechy rozgniatamy tłuczkiem na drobne kawałki. Kosteczki jabłka wtykamy głęboko w ciasto (jeżeli wetkniemy je zbyt płytko, to mogą wypłynąć na zewnątrz, a nawet odpaść). Tak przygotowane babeczki posypujemy orzechami, cynamonem i cukrem - w tej kolejności.
Muffiny zapiekamy w 170 stopniach w piekarniku na środkowym ruszcie przez 30 minut. Po upływie tego czasu można dźgnąć jednego muffina wykałaczką - jeżeli nie ma na niej ciasta, to są już gotowe. W przeciwnym razie należy piec je jeszcze przez kilka minut i powtórzyć wykałaczkowy test.
Po wyjęciu z piekarnika foremki powinny przestygnąć przez kilka minut zanim wyjmiemy z nich muffiny.