niedziela, 23 listopada 2014

Pulpety drobiowe z ryżem i serem

Jest to niesamowicie tani obiad, który przy okazji wychodzi w dużej ilości (bo aż na dwa dni). Podane składniki skutkują wykonaniem 13 sporych pulpetów. Doskonale pasują one do warzyw z patelni lub do ziemniaków z piekarnika.

Składniki
  • około 0.5 kg piersi z kurczaka
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 13 pałeczek wyciętych z wędzonego sera - mniej więcej wielkości małego palca u ręki
  • 2 jajka
  • 2 pęczki kopru
  • tarta bułka
  • czosnek granulowany
  • pieprz i sól do smaku
  • ewentualnie inne ulubione przyprawy

Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i mielimy drobno razem z ugotowanym wcześniej ryżem - musi on być porządnie odsączony z wody. Dodajemy jajka, posiekany koper, co najmniej jedną łyżeczkę czosnku granulowanego, sól oraz pieprz i mieszamy dokładnie.

Na dłoń nakładamy okrągły placuszek, na środku którego umieszczamy pałeczkę sera, zawijamy w roladę i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na złoto z obu stron.