poniedziałek, 15 grudnia 2014

Ciapatka z prodiża

Oto kolejne ciasto z cyklu prodiżowego - bogate w bakalie, ale łatwe do zrobienia. Żeby jeszcze bardziej się dosłodzić, dodałam przepis na kakaową polewę :)

Składniki

na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół paczuszki proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka naturalnego jogurtu
  • odrobina aromatu migdałowego
  • 75 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • ewentualnie inne ulubione bakalie :)
  • tabliczka jakiejś ciemnej czekolady
  • chlupek mleka
  • prodiż
  • odrobina masła i tartej bułki
na polewę:
  • 1/3 kostki masła
  • 3 czubate łyżki stołowe cukru
  • 1 czubata łyżka stołowa kakao
  • 1 łyżka stołowa wody
  • opcjonalnie: drobne bakalie do posypania polewy


Jajka miksujemy z cukrem dodając stopniowo jogurt i olej. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i chlupek mleka - zwłaszcza jeżeli ciasto jest zbyt gęste, aby robot kuchenny je "uciągnął".


Do prodiża wkładamy podstawkę ciastową z ciągadełkiem, namaślamy podstawkę i boki prodiża i posypujemy tartą bułką, po czym wlewamy ciasto do prodiża. Czekoladę tniemy nożem na wióry, a orzechy miażdżymy tłuczkiem. Posypujemy ciasto bakaliami i czekoladą mieszając delikatnie - bakalie i czekolada łatwo opadną na dno ciasta pod swoim ciężarem, nie wolno więc ich zbyt dobrze wmieszać w masę ciastową.


Włączamy prodiż do prądu, po 50-60 minutach dźgamy ciasto wykałaczką – jeżeli wchodzi lekko, to oznacza, że ciasto jest już gotowe.


Gdy ciasto przestygnie trochę, możemy zrobić polewę - przepis na nią umieściłam także w osobnym wpisie. W rondelku roztapiamy 1/3 kostki masła, dodajemy cukier, kakao i odrobinę wody. Całość gotujemy na małym ogniu mieszając energicznie aż do rozpuszczenia cukru. Polewę lekko studzimy, nakładamy łyżką na ciasto i od razu prószymy drobnymi bakaliami, żeby się przykleiły do jeszcze niezastygniętej polewy. Smacznego :)