Jest to bardzo wielofunkcyjne danie - zjedzone zaraz po przyrządzeniu może posłużyć za obiad, kilka zaś godzin później staje się sałatką. Ja wolę wersję obiadową :)
Składniki
|
Najpierw nastawiamy wodę na makaron. Następnie z piersi kurczaka, oleju i przyprawy gyrosowej robimy kurczaka gyrosowego: myjemy, siekamy drobno pierś kurczaka i wrzucamy ją do małej miski. Dodajemy chlupek lub dwa oleju i łyżeczkę przyprawy gyrosowej, mieszamy porządnie. Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy go tak długo, aż będzie suchy.
Podczas gdy kurczak się smaży:
Mieszamy wszystkie składniki: ugotowany i odcedzony makaron, przesmażonego kurczaka, warzywa i sos czosnkowy i jemy :) Teraz na ciepło, lub później na zimno.
Podczas gdy kurczak się smaży:
- wrzucamy makaron do wody, która pewnie się już zagotowała i nastawiamy timer na 10 minut,
- przyrządzamy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z czosnkiem granulowanym (ja daję płaską łyżeczkę),
- kroimy paprykę i ogórka w kostkę, a cebulkę w piórka.
Mieszamy wszystkie składniki: ugotowany i odcedzony makaron, przesmażonego kurczaka, warzywa i sos czosnkowy i jemy :) Teraz na ciepło, lub później na zimno.