środa, 10 grudnia 2014

Makaron z kurczakiem gyrosowym

Jest to bardzo wielofunkcyjne danie - zjedzone zaraz po przyrządzeniu może posłużyć za obiad, kilka zaś godzin później staje się sałatką. Ja wolę wersję obiadową :)

Składniki
  • 2-3 garści ciemnego makaronu (razowy lub pełnoziarnisty)
  • pierś kurczaka
  • mały jogurt naturalny
  • 1/2 papryki, np. żółtej
  • 1/2 świeżego ogórka
  • mała czerwona cebulka
  • ze 2 chlupki oleju
  • przyprawa kebab-gyros
  • czosnek granulowany

Najpierw nastawiamy wodę na makaron. Następnie z piersi kurczaka, oleju i przyprawy gyrosowej robimy kurczaka gyrosowego: myjemy, siekamy drobno pierś kurczaka i wrzucamy ją do małej miski. Dodajemy chlupek lub dwa oleju i łyżeczkę przyprawy gyrosowej, mieszamy porządnie. Wrzucamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy go tak długo, aż będzie suchy.

Podczas gdy kurczak się smaży:
  • wrzucamy makaron do wody, która pewnie się już zagotowała i nastawiamy timer na 10 minut,
  • przyrządzamy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z czosnkiem granulowanym (ja daję płaską łyżeczkę),
  • kroimy paprykę i ogórka w kostkę, a cebulkę w piórka.

Mieszamy wszystkie składniki: ugotowany i odcedzony makaron, przesmażonego kurczaka, warzywa i sos czosnkowy i jemy :) Teraz na ciepło, lub później na zimno.