Danie to pasuje zarówno na kanapki jak i na obiad, taki tradycyjny z kaszą i kiszonym ogórcem. Do tego polecam sos chrzanowy, który robi się dosłownie w 5 minut. Podane składniki pozwalają przygotować porcję dla dwóch osób na co najmniej dwa dni w długiej chudej foremce.
Składniki
|
Do mięsa wbijamy jajko, dolewamy śmietanę lub maślankę, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy porządnie solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ugniatamy na jedwabistą masę, po czym dodajemy tartej bułki i znowu porządnie ugniatamy.
Blaszkę namaślamy i oprószamy tartą bułką. Wylepiamy dno około 1/3 mięsnej masy. Robimy ręką dołeczek na środku i układamy obrane ze skorupki jajka jedno za drugim. Przykrywamy górę i boki resztą mięsa i uklepujemy mocno.
Pieczeń wkładamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 185 stopni. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapkach.
Blaszkę namaślamy i oprószamy tartą bułką. Wylepiamy dno około 1/3 mięsnej masy. Robimy ręką dołeczek na środku i układamy obrane ze skorupki jajka jedno za drugim. Przykrywamy górę i boki resztą mięsa i uklepujemy mocno.
Pieczeń wkładamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 185 stopni. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapkach.