czwartek, 18 grudnia 2014

Pieczeń rzymska z jajem

Danie to pasuje zarówno na kanapki jak i na obiad, taki tradycyjny z kaszą i kiszonym ogórcem. Do tego polecam sos chrzanowy, który robi się dosłownie w 5 minut. Podane składniki pozwalają przygotować porcję dla dwóch osób na co najmniej dwa dni w długiej chudej foremce.

Składniki
  • 1 kg mielonej łopatki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 1 solidny chlupek śmietany 12% lub maślanki
  • 2 natki pietruszki
  • 3/4 szklanki tartej bułki
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego Prymatu, albo ulubiona mieszanka przypraw
  • masło i tarta bułka do namaślenia i oprószenia foremki

Do mięsa wbijamy jajko, dolewamy śmietanę lub maślankę, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Doprawiamy porządnie solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ugniatamy na jedwabistą masę, po czym dodajemy tartej bułki i znowu porządnie ugniatamy.

Blaszkę namaślamy i oprószamy tartą bułką. Wylepiamy dno około 1/3 mięsnej masy. Robimy ręką dołeczek na środku i układamy obrane ze skorupki jajka jedno za drugim. Przykrywamy górę i boki resztą mięsa i uklepujemy mocno.


Pieczeń wkładamy do piekarnika na godzinę w temperaturze 185 stopni. Podajemy na ciepło do obiadu lub na zimno na kanapkach.