czwartek, 11 grudnia 2014

Szwedzki sos koperkowy

Sosik ten jest łatwy, tani i szybki w wykonaniu. Świetnie pasuje do szwedzkich pulpetów, a także do kaszy, ryżu i ziemniaków.

Składniki
  • 1.5 szklanki bulionu, np. z niecałej połowy kostki rosołowej
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 mała cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju


Cebulę siekamy bardzo drobno i podrumieniamy na odrobinie oleju w rondlu. Dolewamy szklankę gorącego bulionu (zostanie nam pół szklanki) cały czas trzymając rondel na małym ogniu. Pozostały bulion rozrabiamy z czterema łyżkami śmietany, łyżką musztardy i łyżką mąki. Dolewamy tę mieszankę do rondla razem z posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy porządnie. Jeżeli sos już wrze, gotujemy jeszcze na małym ogniu przez 2-3 minuty mieszając cały czas.