Szwedzkie pulpeciki "köttbullar"

Te sławne pulpeciki najlepiej smakują z sosem koperkowym (notabene, też szwedzkim) a także na zimno z chrzanem na kanapce - pokrojone na plasterki. Podane składniki pozwalają na upieczenie około 24-28 pulpecików, co wystarcza na dwa obiady dla dwóch osób.

Składniki
  • 1/2 kg mielonej łopatki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • chlupek mleka
  • sól i pieprz
  • odrobina oleju

Cebulę koniecznie ścieramy na tarce - za pierwszym razem z lenistwa pokroiłam ją szybko w kostkę, to był duży błąd!!! Dokładnie łączymy wszystkie składniki (oprócz oleju), doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jedwabiście gładką masę. Nabieramy masę łyżeczką i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ewentualnie ciut większe.


Natłuszczamy blachę cieniutką warstewką oleju i zapiekamy w niej pulpeciki w 200 stopniach przez pół godziny. Zamiast tego można też je usmażyć, ale ja nienawidzę stać nad patelnią.