Jeczpoczmaki

Przepis na te pierogi napotkałam podczas googlania na temat kuchni tatarskiej. Jedyną pracochłonną czynnością jest tu wyrabianie ciasta i formowanie pierogów, sam farsz robi się dosyć szybko.

Ponieważ trochę ciężko jest kupić udziec indyczy ważący mniej niż 60 dag, podaję podwojone ilości składników na farsz - połowę farszu można więc zamrozić na następny raz. Składniki na ciasto pozwalają na przygotowanie około 12-15 bardzo sycących pierogów. Dwie dorosłe głodne osoby napchają się po kokardy i jeszcze zostanie kilka sztuk na kolację :)

Do tego dania bardzo pasuje sos tzatziki (zwłaszcza jeżeli przedawkuje się ostrą paprykę...) - ja lubię odgryzać rożek jeczpoczmaka i nalewać do środka trochę tego sosu.

Składniki

na ciasto:
  • 0.5 kg mąki + trochę do podsypania
  • 1 jajko
  • około 1/2 kubka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 chlupek oleju
  • 1 jajko do posmarowania gotowych pierogów
na farsz:
  • 0.6 kg mielonego udźca indyczego
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu
  • 2 małe marchewki
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz
  • 1 szczypta + 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
Nastawiamy wodę na ryż, w międzyczasie możemy zetrzeć na tarce marchewkę oraz pokroić w drobną kostkę cebulę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy ryż, szczyptę soli i szczyptę curry. Po około 12 minutach odsączamy ryż i odstawiamy do wystygnięcia, powinien on być jeszcze lekko twardy.

Podczas gdy ryż stygnie, podsmażamy na odrobinie oleju mielone mięso z udźca indyka, dorzucamy do niego cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po chwili dosypujemy marchewkę, ryż oraz przyprawy, mieszamy dokładnie smażąc jeszcze przez parę minut. Połowę farszu możemy zamrozić na kiedy indziej.

Składniki na ciasto zagniatamy porządnie, dolewając stopniowo wodę (może będzie potrzebne ciut mniej lub ciut więcej wody). Wyrabiamy ciasto aż do otrzymania bryłki o gładkiej powierzchni. Odrywamy od ciasta kawałki wielkości śliwki i rowałkowujemy je na placuszki o średnicy około 12 cm. Kładziemy na środek sporą łyżkę farszu i zalepiamy w trójkącik.


Pierogi kładziemy na natłuszczonej blasze. W misce rozbełtujemy jajko i smarujemy nim pierogi, żeby się ładnie spiekły.


 Pierogi zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.