środa, 11 marca 2015

Pikantne muffiny indycze

Zupełnie nie chciało mi się dzisiaj robić obiadu, popełniłam więc szybkie pikantne muffiny indycze, które upiekłam razem z frytkami. Podane składniki pozwalają na przygotowanie obiadu dla dwóch osób na dwa dni. Przygotowanie trwa jakieś 5 minut, kolejne 30 minut zajmuje pieczenie.

Składniki
  • 1 kg mielonego mięsa indyczego
  • 2-3 pęczki ulubionej zieleniny (dałam 2 natki pietruszki i 1 koperek)
  • 1 ogromna cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do natłuszczenia foremki


Zieleninę siekamy drobno, cebulę ścieramy na tarce i mieszamy porządnie wszystkie składniki, wyrabiając je rękoma na jedwabistą masę. Natłuszczamy muffinową foremkę i umieszczamy w niej mięsną masę - może być "z górką", mięso i tak się skurczy podczas pieczenia.


Muffiny zapiekamy przez 30 minut w 200 stopniach. Podajemy z frytkami polanymi sosem tzatziki oraz surówką.