Postanowiliśmy ostatnio stuningować drożdżówkę z serem pieczoną przez mojego uzdolnionego cukierniczo Małżonka i tak oto powstała drożdżówka z budyniem. Budyń co prawda zjechał trochę na środek blaszki podczas pieczenia, ale to pewnie dlatego, że go odpowiednio nie ostudziliśmy. Składniki wystarczają na dużą blachę o wymiarach około 38x25 cm.
Składniki
na ciasto:
|
|
na kruszonkę:
|
na masę budyniową:
|
W rondelku podgrzewamy szklankę mleka do temperatury ciała (należy zanurzyć palec i sprawdzić, czy nie za ciepłe), dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy porządnie, przykrywamy talerzykiem i odczekujemy 10 minut aż na powierzchni mleka pojawią się farfocle. W międzyczasie w drugim rondelku roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia na około 30 minut.
W misce umieszczamy wszystkie składniki na ciasto oprócz roztopionego masła i porządnie wyrabiamy robotem kuchennym. Dopiero pod koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy robotem kuchennym. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
W międzyczasie można zrobić kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i dziabiemy nożem aż masło się rozdrobni. Następnie ugniatamy palcami aż mąka nie będzie widoczna jako osobny składnik. Jeżeli kruszonka przybierze już formę małych kuleczek/okruszków, należy zaprzestać ugniatania.
Można też od razu zrobić masę budyniową: podgrzewamy 2.5 szklanki mleka, a w połowie szklanki mleka rozbełtujemy budynie i cukier. Gdy mleko zacznie się prawie gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy budyń wymieszany z mlekiem i cukrem. Mieszamy porządnie aż budyń zacznie gęstnieć i odstawiamy go do przestygnięcia.
W międzyczasie można zrobić kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i dziabiemy nożem aż masło się rozdrobni. Następnie ugniatamy palcami aż mąka nie będzie widoczna jako osobny składnik. Jeżeli kruszonka przybierze już formę małych kuleczek/okruszków, należy zaprzestać ugniatania.
Można też od razu zrobić masę budyniową: podgrzewamy 2.5 szklanki mleka, a w połowie szklanki mleka rozbełtujemy budynie i cukier. Gdy mleko zacznie się prawie gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy budyń wymieszany z mlekiem i cukrem. Mieszamy porządnie aż budyń zacznie gęstnieć i odstawiamy go do przestygnięcia.
Po godzinie wyrastania ciasta natłuszczamy blaszkę i umieszczamy w niej ciasto. Smarujemy je masą budyniową i posypujemy kruszonką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut, a następnie pieczemy je w 160 stopniach przez 45 minut na dolnej grzałce.