Ciasto czekoladowe z orzechami i żurawiną

Długo za mną chodziła myśl, żeby zrobić czekoladową wariację na temat [ tego ciasta ]. Oto rezultaty :) 

Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x20 cm2
  • 2 długie paczki słonych prostokątnych krakersów
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 150 g suszonej żurawiny

Do kubka odlewamy trochę mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną i bełtamy porządnie. Gdy mleko w garnku będzie gorące, dolewamy zawartość kubeczka i robimy budyń. Odstawiamy do ostudzenia, a w międzyczasie:
  • jeżeli orzeszki są słone, to płuczemy je na sitku,
  • mielimy orzechy i żurawinę (nie za drobno!) robotem kuchennym,
  • rozkruszamy kulą do ciasta (lub w moździerzu) 3 krakersy i mieszamy je z 50 g pokruszonych orzeszków,
  • masło drobimy nożem i odstawiamy do ogrzania.
Gdy budyń przestudzi się trochę, miksujemy masło dodając po trochu budyniu i bakalii.

Na blaszkę wykładamy po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.