Długo za mną chodziła myśl, żeby zrobić czekoladową wariację na temat [ tego ciasta ]. Oto rezultaty :)
Składniki na prostokątną blaszkę o wymiarach 36x20 cm2
|
Do kubka odlewamy trochę mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem. Do odlanego mleka wsypujemy budynie, mąkę ziemniaczaną i bełtamy porządnie. Gdy mleko w garnku będzie gorące, dolewamy zawartość kubeczka i robimy budyń. Odstawiamy do ostudzenia, a w międzyczasie:
- jeżeli orzeszki są słone, to płuczemy je na sitku,
- mielimy orzechy i żurawinę (nie za drobno!) robotem kuchennym,
- rozkruszamy kulą do ciasta (lub w moździerzu) 3 krakersy i mieszamy je z 50 g pokruszonych orzeszków,
- masło drobimy nożem i odstawiamy do ogrzania.
Gdy budyń przestudzi się trochę, miksujemy masło dodając po trochu budyniu i bakalii.
Na blaszkę wykładamy po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.