wtorek, 13 września 2016

Pulpeciki riza-kjufta

Zostałam ostatnio obdarowana na urodziny książką "Kulinarny Kaukaz - smaki, tradycje, receptury", w której znalazłam przepis na Riza-kjuftę z baraniny. Jako że boję się jeszcze baraniny, zastąpiłam ją jagnięciną i wyszło z tego całkiem niezłe danie :) Na zdjęciu występuje w towarzystwie kaszotta gryczanego z grzybami leśnymi.

Składniki
  • 400 g mielonej jagnięciny (dałam o 70 g więcej, niż w oryginalnym przepisie)
  • odrobina masła
  • mielony czarny pieprz
  • sól
  • chlupek wody
na sos:
  • 1 średnia cebula
  • odrobina masła
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • mielony czarny pieprz
do podania:
  • koperek
Zaczynamy od sosu: cebulę siekamy drobno robotem kuchennym i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy koncentrat i smażymy jeszcze minutę lub dwie. Następnie dodajemy wywar, ocet, cukier i pieprz, dusimy przez 20 minut na małym ogniu.

W międzyczasie zmieloną jagnięcinę solimy i pieprzymy wedle uznania, dodajemy chlupek wody i wyrabiamy aż do osiągnięcia jedwabistej konsystencji. Z tej masy formujemy około 20 małych pulpecików wielkości orzecha włoskiego. Obsmażamy kulki na maśle i dodajemy je do sosu, gdy ten zakończy swoje 20-minutowe duszenie. Całość dusimy jeszcze przez 15 minut.

Pulpeciki podajemy posypane koperkiem.