Przepis ten wypatrzyłam na blogu [ W kuchni Danusi ] i wyglądał na tyle apetycznie, że bardzo krótko leżakował na mojej liście rzeczy do upichcenia. Wykorzystałam do jego zrobienia włoszczyznę i mięso z mojego [ rosołu z mięs wielu ].
Składniki
|
Mięso mielimy wraz z warzywami, dodając od czasu do czasu do maszynki do mielenia cebulę i czosnek rozdrobnione robotem kuchennym. Następnie wbijamy jajka, dosypujemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy porządnie ręką. Umieszczamy masę mięsną w szynkowarze (nie dawałam woreczka!), wstawiamy szynkowar do wody, przykrywamy pokrywką i nagrzewamy wodę do 85 stopni. Następnie parzymy sznynkowar przez 70 minut w tej temperaturze.
Po tym czasie wyciągamy szynkowar z wody, studzimy go (wystawiłam go na balkon) i wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień rano możemy jeść pasztet na kanapkach :)