Po oszałamiającym sukcesie [ murzynka drożdżowego ] sprzed niemal trzech lat, Małżonek przypomniał sobie, że istnieją jeszcze murzynki proszkowe :) Ciasto wyszło przepyszne i niezmiernie puchate!
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 4 jajka
- 2 krople aromatu waniliowego
Masło, mleko, cukier i kakao gotujemy na jednolitą masę i odstawiamy ją do wystygnięcia. W międzyczasie można oddzielić żółtka od białek, a białka ubić na pianę. Do wystygniętej masy wsypujemy mąkę, proszek, żółtka, aromat i miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Keksówkę namaślamy i oprószamy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopni przez 50 minut.