poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Murzynek proszkowy

Po oszałamiającym sukcesie [ murzynka drożdżowego ] sprzed niemal trzech lat, Małżonek przypomniał sobie, że istnieją jeszcze murzynki proszkowe :) Ciasto wyszło przepyszne i niezmiernie puchate!

Składniki
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 krople aromatu waniliowego



Masło, mleko, cukier i kakao gotujemy na jednolitą masę i odstawiamy ją do wystygnięcia. W międzyczasie można oddzielić żółtka od białek, a białka ubić na pianę. Do wystygniętej masy wsypujemy mąkę, proszek, żółtka, aromat i miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Keksówkę namaślamy i oprószamy bułką tartą, przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopni przez 50 minut.