piątek, 19 września 2014

Pierogi mięsne z piekarnika

Mięsne pierogi z piekarnika zawierają ten sam farsz, co gruzińskie cycuszki, ale przygotowuje się je o wiele szybciej. Można je zabrać do pracy albo na wycieczkę i nic nie będzie z nich kapało. Z podanych składników wychodzi 8 dużych pierogów.

Składniki

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2.5 dag drożdży
  • kopiasta łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
na farsz:
  • 50 dag mielonej łopatki
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • zielona część małego pora
  • duża cebula
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego
  • odrobina oleju
Ciasto pierogowe przygotujemy tak samo jak w przypadku pierogów cebularzowych i pizzowych: najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej, następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko i odstawić na 5-10 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się "farfocle".

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Dolewamy też drożdże rozrobione w mleku, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej, sprężystej i nieco spłaszczonej kuli. Przykrywamy miskę ściereczką i pokrywką i czekamy około 40-60 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.    

Podczas gdy ciasto rośnie, zrobimy farsz: cebulę siekamy drobno, resztę warzyw kroimy na zapałkę. Szklimy cebulę na oleju, dodajemy mięso i siekamy drewnianą łopatką, żeby się nie posklejało w większe kawałki. Gdy mięso będzie już prawie niesurowe, dodajemy warzywa, doprawiamy do smaku solą (delikatnie!) i pieprzem i smażymy jeszcze przez 15 minut. Zalewamy mięso i warzywa bulionem, gotujemy na małym ogniu bez pokrywki aż do wyparowania bulionu - farsz musi być suchy, żeby nie wyciekał z pierogów.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je odgazować, czyli zbić je pięścią lub parę razy walnąć nim o miskę - dzięki temu nie będzie się kleiło do wałka i nie trzeba będzie podsypywać mąki do wałkowania. Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część rozwałkowujemy na płaski placuszek, i nakładamy farsz. Placuszki zawijamy w kształt pierogopodobny dokładnie zagniatając brzegi palcami.



Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut na namaślonej blasze umieszczonej na środkowym ruszcie, w piekarnikach elektrycznych włączamy tylko górną grzałkę.