środa, 15 października 2014

Pierogi pasztecikowe

Pierogi te powstały na skutek inspiracji pasztecikami muffinowymi. Do środka dodałam też odrobinę kapusty kiszonej. Składników starcza na 8 dużych pierogów zapiekanych w piekarniku. Po prostu pycha!

Składniki

na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2.5 dag drożdży
  • kopiasta łyżeczka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
na farsz:
  • 150 g mielonej łopatki - może też być mielony kurczak!
  • 150 g pieczarek
  • 150 g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebulki lub 1 średnia
  • 125 g śmietany 12%
  • 80 g sera żółtego
  • kilka suszonych grzybków
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka przyprawy do bigosu
  • łyżka masła
  • odrobina oleju

Ciasto pierogowe przygotujemy tak samo jak w przypadku pierogów pizzowych: najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej, następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko i odstawić na 5-10 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się "farfocle".

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Dolewamy też drożdże rozrobione w mleku, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej, sprężystej i nieco spłaszczonej kuli. Przykrywamy miskę ściereczką i pokrywką i czekamy około 40-60 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.   

Mamy teraz co najwyżej godzinę na zrobienie farszu: cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce. Suszone grzyby siekamy drobno bez wcześniejszego namaczania, a kapustę kiszoną siekamy drobno. Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki, kiszoną kapustę i suszone grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Smażymy aż do odparowania wody, a potem przekładamy do miski. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy mieloną łopatkę aż do odparowania wody. W misce mieszamy dokładnie cebulę z pieczarkami i kapustą, mięso, jajko, śmietanę i ser - warto w tym celu użyć robota kuchennego.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je odgazować, czyli zbić je pięścią lub parę razy walnąć nim o miskę - dzięki temu nie będzie się kleiło do wałka i nie trzeba będzie podsypywać mąki do wałkowania. Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część rozwałkowujemy na płaski placuszek, i nakładamy hojnie farsz. Placuszki zawijamy w kształt pierogopodobny dokładnie zagniatając brzegi palcami.

Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut na namaślonej blasze umieszczonej na środkowym ruszcie, w piekarnikach elektrycznych przez pierwsze 10 minut pieczemy na dwóch grzałkach, a potem tylko na górnej.

Polecam również wersję z mielonym kurczakiem zamiast wieprzowiny. Małżonek zeznaje, że takie pierogi są jeszcze smaczniejsze od oryginału!