Pierogi te powstały na skutek inspiracji pasztecikami muffinowymi. Do środka dodałam też odrobinę kapusty kiszonej. Składników starcza na 8 dużych pierogów zapiekanych w piekarniku. Po prostu pycha!
Składniki na ciasto:
na farsz:
|
Ciasto pierogowe przygotujemy tak samo jak w przypadku pierogów pizzowych: najpierw należy podgrzać w rondelku mleko do temperatury pokojowej, następnie do mleka należy wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać wszystko i odstawić na 5-10 minut, aż na powierzchni mleka pojawią się "farfocle".
Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, łyżeczkę soli i 2 łyżki oleju. Dolewamy też drożdże rozrobione w mleku, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż do otrzymania gładkiej, sprężystej i nieco spłaszczonej kuli. Przykrywamy miskę ściereczką i pokrywką i czekamy około 40-60 minut na wyrośnięcie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Mamy teraz co najwyżej godzinę na zrobienie farszu: cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy ze skórki i również ścieramy na tarce. Suszone grzyby siekamy drobno bez wcześniejszego namaczania, a kapustę kiszoną siekamy drobno. Podsmażamy cebulę na maśle, dodajemy pieczarki, kiszoną kapustę i suszone grzyby, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Smażymy aż do odparowania wody, a potem przekładamy do miski. Dolewamy na patelnię odrobinę oleju i smażymy mieloną łopatkę aż do odparowania wody. W misce mieszamy dokładnie cebulę z pieczarkami i kapustą, mięso, jajko, śmietanę i ser - warto w tym celu użyć robota kuchennego.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy je odgazować, czyli zbić je pięścią lub parę razy walnąć nim o miskę - dzięki temu nie będzie się kleiło do wałka i nie trzeba będzie podsypywać mąki do wałkowania. Ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część rozwałkowujemy na płaski placuszek, i nakładamy hojnie farsz. Placuszki zawijamy w kształt pierogopodobny dokładnie zagniatając brzegi palcami.
Pierogi pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut na namaślonej blasze umieszczonej na środkowym ruszcie, w piekarnikach elektrycznych przez pierwsze 10 minut pieczemy na dwóch grzałkach, a potem tylko na górnej.
Polecam również wersję z mielonym kurczakiem zamiast wieprzowiny. Małżonek zeznaje, że takie pierogi są jeszcze smaczniejsze od oryginału!