1. Nauczyć się robić tradycyjne potrawy z łatwością przyrządzane przez resztę rodziny:
- zrazy [wieprzowe] [drobiowe]
- porządny rosół [3 przepisy]
- pierogi ruskie [przepis]
- krokieciki z mięsem/kapustą/grzybami [przepis]
- z zapraw: słodką ogórkową sałatkę
2. Zrobić jakieś danie obiadowe z udziałem mleczka kokosowego.
[przepis na birmańską zupę rybną z makaronem]
[przepis na curry Józefa]
[przepis na birmańską zupę rybną z makaronem]
[przepis na curry Józefa]
3. Chociaż raz upiec taki chleb, dla którego zaczyn robi się z 3 dni, doprawiając go co kilka(naście) godzin.
4. Upiec tort i udekorować go ładnie.
[przepis na tort pączkowy]
[przepis na torcik naleśnikowo-borówkowy]
[przepis na tort pączkowy]
[przepis na torcik naleśnikowo-borówkowy]
5. Zrobić nalewkę, która nie będzie smakować jak płyn do chłodnicy z dodatkiem owoców.
6. Chociaż raz zrobić makaron domowej roboty.
7. W końcu zrobić ser dojrzewający na podpuszczce.
8. Zacząć własnoręcznie robić surówki i przestać kupować gotowce.
Nie, nie, nie, ohyda!!! Nie umiem i już!
9. Nabyć szersze kompetencje w zakresie przyrządzania potraw rybnych i okiełznac krewetki.
[przepis na pierogi z mintajem]
[przepis na rybny rogalik]
[przepis na zupę krewetkową]
[przepis na potrawkę z ośmiornicy]
[przepis na steki z rekina w sosie śmietanowo-chrzanowo-koperkowym]
[przepis na birmańską zupę rybną z makaronem]
[przepis na lekką zupę rybno-krewetkową]
[przepis na rybny rogalik]
[przepis na zupę krewetkową]
[przepis na potrawkę z ośmiornicy]
[przepis na steki z rekina w sosie śmietanowo-chrzanowo-koperkowym]
[przepis na birmańską zupę rybną z makaronem]
[przepis na lekką zupę rybno-krewetkową]
10. Nauczyć się gotować przynajmniej po jednej potrawie z kuchni:
- arabskiej (może coś z baraniny?)
- kaukaskiej (pewnie też baranina)
[przepis na czenaki] - japońskiej (może zupa miso?)
[przepis na ramen]
11. Zrobić jakieś danie typu "ą ę" z Masterchefa.